Par ozonu un joniemPar ozonu un joniem
Ozona iekārtasOzona iekārtas
JonizatoriJonizatori
SistēmasSistēmas
PakalpojumiPakalpojumi
RisinājumiRisinājumi
PētījumiPētījumi
KontaktiKontakti
LVLV
RURU
ENEN
Ozona iedarbība uz meristēmu kultūru
Ozona iedarbība uz graudu pārslām
Ozona iedarbība zivju glabāšanas laikā
Olu apstrāde ar ozonu
Graudu apstrāde ar ozonu
Burkānu apstrāde ar ozonu

OZONA IEDARBĪBA UZ GRAUDU PĀRSLĀM

Dr.inž. Tatjana Rakčejeva, LLU, PTF, PT katedras asociētā profesore 26.03.2012.

Pasaulē, un arī Latvijā, īpaši pēdējos gados, palielinās pieprasījums pēc inovatīviem, veselīgiem un nekaitīgiem produktiem. Tāpēc patlaban dažādu pārtikas produktu ražošanā, kā piemēram, piena pārstrādes produkti u.c. izmanto graudaugus, tādējādi gala izstrādājumus bagātinot ar aminoskābēm, vitamīniem un šķiedrvielām.

Var prognozēt, ka izmantojot graudaugus dažādu pārtikas produktu ražošanā, ir iespējams iegūt produktus ar paaugstinātu uzturvērtību. Vienlaicīgi graudaugu izmantošana var būt saistīta ar nevēlamas mikrofloras attīstību gatavā produktā. Tādejādi, ir nepieciešams meklēt graudu pārstrādes produktu apstrādes iespējās ar mūsdienīgām un alternatīvām metodēm, kā – ozonēšana.

 LLU PTF Sadarbībā ar LLU, PTF zinātniekiem Valsts Pētījuma programmas “Vietējo resursu (zemes dzīļu, meža, pārtikas un transporta) ilgtspējīga izmantošana - jauni produkti un tehnoloģijas (NatRes)” (2010-2013), projekta Nr. 3 Vietējo lauksaimniecības resursu ilgtspējīga izmantošana paaugstinātas uzturvērtības pārtikas produktu izstrādei (PĀRTIKA), 4. apakšprojekta Jaunu pārstrādes tehnoloģiju ietekme uz bioloģiski aktīvo savienojumu saglabāšanu pārtikas produktos” ietvaros 2011. gadā ir uzsākti pētījumi par graudu apstrādes iespējām ar ozonu.

Pilotpētījumu rezultāti rāda, ka ir iespējams samazināt nevēlamu mikrofloru, apstrādājot graudu pārslas ar ozonu. Zemākais mikroorganismu kopskaits, tai skaitā arī pelējumu un raugu, konstatēts pārslās, tās apstrādājot ar ļoti zemu ozona koncentrāciju minūtes laikā. Ir iespējams, ka zema ozona koncentrācija un īss pārslu apstrādes laiks praktiski neietekmēs pārslu ķīmisko sastāvu un gala produkta bioloģisko vērtību.

Plašākai informācijai skatiet (PDF): Pētījuma prezentācija Riga Food 2011 izstādē. Pārslu no diedzētiem kviešu graudiem piemērotība piena produktu ražošanā.